miercuri, 23 martie 2011

Pregătirea gazonului pentru primăvară: aerare, găurirea, îngrăşare !

Iată că a venit şi primăvara şi, odată cu ea, şi muncile ce ţin de curte. Însă nu e de ajuns să avem pomi sau flori frumoase prin curte, gazonul având şi el un rol extrem de important.

Aşadar... cu ce începem ? Putem foarte bine să începem cu aerarea gazonului cu ajutorul unei greble, aerare însemnând simpla scoatere a firelor uscate peste iarnă. Un al doilea pas ar fi administrarea îngrăşămintelor atât de importante după o iarnă grea. Şi, desigur, să nu uităm anuala însămânţare a locurilor golaşe.

Nu e greu ! Să vedem de ce avem nevoie.

AERAREA GAZONULUI

La suprafaţa solului, poate apărea un strat format din resturi vegetale uscate. Acesta poate avea un rol benefic în cantităţi mici, însă poate duce la distrugerea gazonului dacă e prea mare. Dacă stratul depăşeşte un centimetru, acesta va împiedica pătrunderea apei în sol, lucru foarte dăunător pe timp de vară.

Prin aerarea corectă a solului vom elimina la 1 kg resturi vegetale. Aşadar, cu nimic mai mult decât o greblă, vom reuşi să eliminăm acest strat dăunător.

GĂURIREA GAZONULUI

Îndesarea gazonului duce la împiedicarea circulaţiei aerului în stratul de gazon. Procedura de găurire a gazonului îmbunătăţeşte eficient aerisirea stratului superior. Iată ce efecte area aceasta asupra gazonului.

1. Scade îndesirea stratului superior;

2. Diminuează formarea stratului de resturi vegetale;

3. Ajută la dezvoltarea rădăcinilor;

4. Creşte capacitatea de absorbţie a apei.

ÎMPRĂŞTIEREA NISIPULUI CUARŢOS

O împrăştiere regulată de nisip cuarţos aduce următoarele beneficii:

1. Ajută la mai buna aerare şi oxigenare a solului;

2. Elimină denivelările... în timp;

3. Solul va fi mai uscat la suprafaţă;

4. Elimină stratul de resturi uscate.

E nevoie de 2-6 kg de nisip pe metru pătrat. Se va împrăştia anual de 2-3 ori. La terenurile cu pământ lutos, vom folosi granule mai mari, iar la terenurile mai slab închegate se vor folosi nisip cu granule mici.

ADMINISTRAREA ÎNGRĂŞĂMÂNTULUI

Administrarea îngrăşămintelor are un rol foarte important, am putea spune chiar decisiv, în realizarea şi menţinerea unui gazon perfect. Gazonul, ca orice fiinţă vie, are nevoie de nutriţie. Aceste substanţe nutritive vor fi asimilate de plante. Calitatea gazonului va creşte esenţial în cazul în care completarea substanţelor nutritive se va realiza corect.

Iată care sunt cerinţele în cazul îngrăşămintelor pentru gazon:

1. Riscul de ardere să fie minim;

2. Trebuie să fie economicos;

3. Să dea o creştere uniformă şi pierderi minime;

4. Să nu dăuneze mediului înconjurător.

Sursa: gradinameaverde@wordpress.com