sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Pregătirea grădinii pentru iarnă

Pentru a avea o grădină pe placul nostru primăvara, trebuie să avem în vedere că toamna florile trebuie pregătite şi pentru iarnă.

Iată câteva ide de pregătire a grădinii voastre pentru primăvara ce va urma:

1. Pentru a avea o grădină frumoasă trebuie să dispuneţi de un sol sănătos şi plin de elemente nutritive. E recomandat să folosim îngrăşământ special, pe care să-l împrăştiem pe toată suprafaţa. Îngrăşămintele organice sunt cele mai puţin poluante şi cele ce dau cele mai bune rezultate. Însă nu uitaţi, înainte de a împrăştia îngrăşământul, grădina trebuie săpată şi greblată.

2. Tot în această perioadă vom alege bulbii pentru florile ce vă veţi dori să răsară la primăvară: lalele, zambile, narcise, crini imperiali, irişi şi narcise. Bulbii se replantează la adâncimea înscrisă pe etichetă, într-un pământ nisipos, ce să nu permită băltirea apei de ploaie. În felul acesta, rădăcinile nu vor putrezi. În cazul unei toamne secetoase, aceştia trebuie udaţi. Plantele şi copacii trebuie curăţaţi de frunzele şi de crengile uscate, ei putând fi purtători de boli.

3. Gazonul trebuie tuns cât mai scurt. În porţiunile în care este rărit sau a dispărut e momentul să sădiţi alte seminţe. Tot în această perioadă puteţi aplica tratamente de întărire pentru gazon.

4. Nu uitaţi de pomii fructiferi. Anotimpul cel mai bun pentru plantarea pomilor fructiferi este toamna. Se pregăteşte un amestec de îngrăşământ cu turbă şi apă, care se toarnă în groapă înainte de a introduce rădăcina pomului. Rădăcina se acoperă cu pământ, se tasează puţin cu piciorul, iar la final se udă fără a exagera.

Uneltele necesare: cazma, cizme de cauciuc, găleată şi foarfecă de grădină.

5. Trebuie să urmaţi nişte reguli de aur pentru plantele
din ghivece pe care le ţinem afară pe perioada anotimpului cald. Înainte de a fi duse în casă, florile trebuie curăţate, iar dacă au crescut, trebuie mutate în ghivece mai mari. Nu uitaţi că trebuie să uitaţi să completaţi ghivecele cu pământ special. Trecerea din mediul natural în cel mai puţin natural din casă le poate afecta, acestea necesitând atenţie special. Pe perioada toamnă-iarnă e necesar să aplicaţi o dată pe săptămână îngrăşământ lichidul în apa cu care le udaţi. Florile trebuie poziţionate în funcţie de tipul şi necesităţile lor, în lumină directă sau în penumbră. Va trebui să le trataţi de câte ori va fi necesar împotriva purecilor, păduchilor şi a păianjenului galben.

Un comentariu: