duminică, 30 ianuarie 2011

Uleiul de măsline... Tratament sau aliment ?

Uleiul de măsline a fost şi este folosit atât intern, cât şi extern pentru menţinerea sănătăţii şi elasticităţii pielii. E folosit pentru menţinerea supleţii tenului şi musculaturii şi pentru alinarea arsurilor solare.


Studiile au demonstrat că în urma consumului intern de ulei de măsline scade nivelul colesterolului rău, acesta conţinând şi antioxidanţi ce descurajează bolile cronice. Băut înainte masă, uleiul de măsline protejează stomacul înainte ulcerului. Dacă ingerăm o lingură de ulei combinat cu zeamă de lămâie, putem preveni constiparea fără a irita tractul intestinal.

Uleiul de măsline e bogat în vitamine: A, B1, B2, C, D, E, K şi în fier. Acesta ajută la sistemul digestiv, dar nu te menţine neapărat slab, deoarece conţine aproape la fel de multe calorii ca oricare alt ulei, diferenţa fiind că acesta acţionează ca un laxativ mai blând, fiind benefic în lupta împotriva gastritei şi ulcerului. E şi un bun tonic şi e recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiace.


Cum alegem uleiul de măsline ?

- Uleiul de măsline extravirgin e cel ce păstrează calităţile nutriţionale, el fiind obţinut prin presarea la rece a măslinelor culese.

- Culoarea diferă în funcţie de tipul măslinelor presate. Cel mai bun ulei de măsline poate varia de la verde - dacă are clorofila ca element principal –, până la galben auriu - dacă are caroten;

- Aciditatea uleiului de măsline trebuie sa fie sub 0,8%.


Afecţiuni interne

Arsuri – Pielea afectată se regenerează mult mai repede dacă aplicăm ulei de măsline, iar asta datorită conţinutului crescut de vitamina E.

Artroza – uleiul de măsline călduţ se amestecă cu zeamă de lămâie, iar cu acest amestec se masează articulaţiile. Se mai poate face un amestec de ulei de măsline cu frunze (de preferat tinere) de nuc şi se aplică pe zonele cu probleme.

Coloana vertebrală – zonele cu probleme se masează cu un amestec din ulei de măsline cu pulbere de ardei iute.

Eczeme – Amestecăm frunze proaspete de busuioc cu ulei de măsline extravirgin şi o aplicăm pe zona cu probleme;

Gastrită, ulcer – Ingerăm o linguriţă de ulei de măsline înainte de fiecare masă. După înghiţirea uleiului de măsline e bine să stai culcat pe partea dreaptă o jumătate de oră.

Balonări şi arsuri la stomac – amestec de 250 ml ulei de măsline presat la rece cu 1 kilogram de miere de albine şi 4 lămâi tocate. Compoziţia se ţine la frigider şi se iau trei linguri pe zi cu 30 minute înaintea meselor.

Pietre la fiere – se ia în fiecare dimineaţă, timp de zece zile, o linguriţă de seminţe uscate de pepene roşu pisat şi amestecat cu o lingură de ulei de măsline extravirgin, apoi se stă pe partea dreaptă 20 de minute. Tratament: zece zile pe lună timp de 3 luni.

Reumatism – 8 linguri de piper negru măcinat într-un litru de rachiu tare - se lasă la macerat timp de 5-7 zile. Se filtrează şi se masează zonele dureroase timp de 2-3 ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu