Cu toţii ne dorim şi ne străduim să avem parte de o alimentaţie sănătoasă, însă se pare aceasta nu constă doar în alegerea alimentelor sănătoase, ci şi în modul de preparare.
Ştiaţi că riscaţi să vă îmbolnăviţi de diabet, hipertensiune, obezitate şi ateroscleroză dacă alegeţi să consumaţi frecvent prăjelile ? În momentul în care prăjiţi alimente sănătoase în ulei sau untură le scăldaţi de fapt în grăsimi saturate ce nu pot fi descompuse în organism, ele rămânând multă vreme în celulele ce se află pe şolduri, coapse şi în jurul inimii.
Cred cu convingere că în adâncul sufletului ştiţi cu toţii care este impactul grăsimilor nesănătoase asupra colesterolului din sânge.
Care e alternativa ?
Băile de aburi sunt procesul prin care legumele şi carnea îşi păstrează valoarea nutritivă. Gătitul la aburi păstrează intacte culoarea, aroma şi desigur substanţele nutritive.
Să luăm ca exemplu broccoli-ul, care, în ciuda faptului că are mulţi antioxidanţi ce previn cancerul, dacă este prăjit sau fiert, îşi pierde din proprietăţi.
Peştele, care e bogat în fosfor şi nu îngraşă, însă dacă-l prăjim, îi reducem valoarea nutritivă şi îi creştem nivelul caloric din cauza uleiului din tigaie.
Ce se găteşte la aburi ?
- alimentele fără grăsimi, alimentele fragede (puiul şi peştele);
- toate legumele, cu excepţia rădăcinoaselor;
- nu gătiţi la aburi cotlete sau carnea de vită.
Cum se găteşte la aburi ?
Cine nu-şi permite o oală specială, poate folosi foarte bine un vas, o strecurătoare şi un capac. Când apa va începe să clocotească, punem legumele în strecurătoare şi acoperim cu un capac sau cu o folie de aluminiu.
Veţi spune: „Da, dar în felul acesta nu are niciun gust”. Dar nu e adevărat ! Googăliţi puţin şi veţi da peste nenumărate sosuri: de usturoi, de mărar, de iaurt, de smântână, care aşteaptă cu nerăbdare să fie gătite şi savurate cu legume aburinde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu