duminică, 27 februarie 2011

Arhitecţii californieni aleg acoperişul alb !

Dacă fiecare clădire ar avea acoperişul alb, ne-ar fi foarte uşor să răcorim anumite încăperi ale casei. Acesta e subiectul unei legi californiene ce urmează să intre în vigoare, acoperişurile deschise la culoare.
În acest caz, Richard Meier şi partenerul său Michael Palladino se pare că au creat un proiect care merge puţin mai departe. E în întregime alb: pereţi, acoperiş şi interioare...
Acest design luxos al unei case aerisite şi răcoroase de pe plaja californiană ne duce cu gândul la o atmosferă extrem de elegantă şi prietenoasă.
E adevărat că acest tip de case nu este cel mai ecologic, având în vedere că e nevoie de multă energie pentru a-l încălzi, însă pe măsură se ne apropiem de anul 2020, conform unei alte legi ce urmează a intra în vigoare, arhitecţii vor fi nevoiţi să se pună la cale proiecte ce să implice răcirea pasivă şi la încălzirea cu zero energie. Una dintre soluţii ar putea fi panourile solare încorporate în acoperiş.

sâmbătă, 12 februarie 2011

Veranda, refugiul meu !

Verandele şi terasele sunt refugiul nostru, motiv pentru care au nevoie de o atenţie deosebită. În amenajarea acestor spaţii puteţi alege dintre mai multe stiluri, cum ar fi cel asiatic, contemporan, rustic, mediteranean, modern, tradiţional, tuscan sau altele.
Aceste spaţii ataşate casei noastre pot avea multiple utilităţi: loc de luat masa, camere de lucru şi, cel mai important, spaţiul nostru de relaxare.

Având de obicei pereţi de sticlă, verandele sunt locul ideal pentru florile iubitoare de lumină, oferindu-ne un spaţiu calm şi extrem de relaxant.

Puteţi opta între structură din lemn, oţel sau aluminiu, lemnul fiind cel recomandat pentru terasele mari. O fi el mai pretenţios decât celelalte materiale şi necesită întreţinere permanentă, însă conferă o atmosferă caldă şi intimă.

Sigur că puteţi alege pentru o verandă pentru toate anotimpurile, căldura pe timp de iarnă fiind asigurată cu ajutorul unor calorifere.

vineri, 11 februarie 2011

O alimentaţie sănătoasă !

Fiecare zi e o adevărată provocare în ceea ce priveşte alegerea produselor sănătoase. Foarte mulţi dintre noi ne străduim parcă dintotdeauna să ne menţinem sănătatea intactă.


Iată câteva ponturi pe care ni le dau specialiştii:

- Când ne alegem produsele de pe raft e bine să verificăm eticheta pentru a vedea câte calorii conţine. Important e să nu depăşim cele 2.000 de calorii pe zi;

- Cel mai important este să nu ne înfometăm;

- Să mâncăm la tot la trei sau patru ore, deoarece studiile au demonstrat că dacă sărim peste anumite mese ale zilei, nu facem decât să recuperăm şi să mâncăm mai mult seara;

- E mult mai bine să alegem porţii mai mici şi mai dese, deoarece ne va menţine sătui pe tot parcursul zilei, lucru care ne face să ne simţim mai bine;

- Să mâncăm cât mai multe fructe şi legume pe tot parcursul zilei.

Nu uitaţi: Nu vă înfometaţi şi alegeţi porţiile mici şi dese.

sâmbătă, 5 februarie 2011

Afinele



Conţin: o foarte bună sursă de vit. C şi de fibre;

Cum le alegem: Trebuie să fie ferme şi rotunjite;

Păstrare: Se păstrează cel mai bine la temperatura camerei sau în frigider maxim trei zile. Spălarea lor se face înainte de a fi mâncate.

Se consumă: Crude în salata de fructe, deserturi sau shake-uri. Gătite în dulceaţă, gem, prăjituri, plăcintă.

Calorii: 57/100g.

Să gătim la aburi !

Cu toţii ne dorim şi ne străduim să avem parte de o alimentaţie sănătoasă, însă se pare aceasta nu constă doar în alegerea alimentelor sănătoase, ci şi în modul de preparare.


Ştiaţi că riscaţi să vă îmbolnăviţi de diabet, hipertensiune, obezitate şi ateroscleroză dacă alegeţi să consumaţi frecvent prăjelile ? În momentul în care prăjiţi alimente sănătoase în ulei sau untură le scăldaţi de fapt în grăsimi saturate ce nu pot fi descompuse în organism, ele rămânând multă vreme în celulele ce se află pe şolduri, coapse şi în jurul inimii.

Cred cu convingere că în adâncul sufletului ştiţi cu toţii care este impactul grăsimilor nesănătoase asupra colesterolului din sânge.


Care e alternativa ?

Băile de aburi sunt procesul prin care legumele şi carnea îşi păstrează valoarea nutritivă. Gătitul la aburi păstrează intacte culoarea, aroma şi desigur substanţele nutritive.

Să luăm ca exemplu broccoli-ul, care, în ciuda faptului că are mulţi antioxidanţi ce previn cancerul, dacă este prăjit sau fiert, îşi pierde din proprietăţi.

Peştele, care e bogat în fosfor şi nu îngraşă, însă dacă-l prăjim, îi reducem valoarea nutritivă şi îi creştem nivelul caloric din cauza uleiului din tigaie.

Ce se găteşte la aburi ?

- alimentele fără grăsimi, alimentele fragede (puiul şi peştele);

- toate legumele, cu excepţia rădăcinoaselor;

- nu gătiţi la aburi cotlete sau carnea de vită.

Cum se găteşte la aburi ?


Cine nu-şi permite o oală specială, poate folosi foarte bine un vas, o strecurătoare şi un capac. Când apa va începe să clocotească, punem legumele în strecurătoare şi acoperim cu un capac sau cu o folie de aluminiu.

Veţi spune: „Da, dar în felul acesta nu are niciun gust”. Dar nu e adevărat ! Googăliţi puţin şi veţi da peste nenumărate sosuri: de usturoi, de mărar, de iaurt, de smântână, care aşteaptă cu nerăbdare să fie gătite şi savurate cu legume aburinde.

marți, 1 februarie 2011

Uleiul de peşte - Sănătate într-o capsulă

Ştim cu toţii că uleiul de peşte e un ingredientul necesar pentru un organism rezistent şi puternic, o minte strălucită şi rezistenţa la oboseală şi la stresul cotidian.


Acizii graşi Omega 3 au un rol extrem de important în sănătate, introducerea lor în alimentaţia noastră fiind absolut necesară. E recomandat în prevenirea unor boli precum Alzheimer, Crohn, bronşită, astm bronşic, ciroză, cancer de colon, cancerul de plămâni şi cel mamar, fiind benefic şi în fertilitate, depresie, dermatoze, reumatism, osteoporoză, spasmofilie şi varice.

În 1995, doctorul Joseph Hibbeln a formulat pentru prima dată următoarea teorie:

„Lipsa acidului gras Omega 3 poate avea un rol important în declanşarea depresiei, a bolii maniaco-depresive şi a stărilor maniaco-depresive postnatale.”

Specialiştii susţin că uleiul de peşte e un produs excelent pentru copii, nutrienţii continuţi de el fiind necesari în dezvoltarea lui. E indicat să cerem sfatul unui pediatru cu privire la consumul de către copii.


Afecţiuni

Boli cardiovasculare: reduce nivelul de colesterol şi al trigliceridelor, împiedică procesul de agregare trombocitară (diminuând riscul de arteroscleroză, hipertensiune arterială şi infarct miocardic), reducere vâscozitatea sângelui, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, creşte aportul de oxigen la ţesuturi - inclusiv la nivelul muşchiului cardiac şi al creierului.

Proasta funcţionare a tractului gastro-intestinal: Omega 3 joacă un rol extrem de important în buna funcţionare a sistemului digestiv.

Depresia: Omega 3 are un rol important în ameliorarea şi/sau vindecarea în cazul depresiilor severe, anxietăţii sociale.

Boli pulmonare: S-a demonstrat că fumătorii ce consumă ulei de peşte manifestă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de boli cronice pulmonare.

Psoriazis: S-au constatat ameliorări după două sau trei luni de tratament, ameliorările continuând pe toată durata tratamentului cu ulei de peşte.

Poliartrită reumatoidă, reumatism şi osteoporoză: Acizii graşi din uleiul de peşte au efecte antiinflamatoare şi sunt recomandaţi în tratamentul inflamaţiilor cronice (reumatismale). Nu există riscul efectelor secundare nocive ale ibuprofenului sau Aspirinei.

Alzheimer, deficit de atenţie, dislexie. Având efecte benefice la nivel cerebral, poate ajuta în procesul de recuperare în cazul acestor afecţiuni. Se mai recomandă şi în unele boli ale sistemului nervos.

Anticancerigen: Acizii graşi Omega 3 acţionează în primul rând la nivel celular, având în vedere că membrana celulară e compusă din acizi graşi, ea fiind cea care permite nutrienţilor să pătrundă şi să hrănească celula, iar deşeurilor să se elimine. Studiile efectuate pe animale de către medicul american David P. Rose au demonstrat că acizii graşi Omega 3 pot preveni cancerul la sân şi cel de colon.

Alte afecţiuni: insuficienţă renală, ciroză hepatică, tulburări de vedere, protejează pielea.

Fascinantele case ecologice

Să fie oare acesta cel mai frumos proiect Eco pe care l-am văzut vreodată ? Iată o casă construită întru totul din chirpici – amestec de argilă cu nisip şi paie. Acesta e proiectul unui constructor din Wolf Creek, Oregon. Construcţia acestei casei s-a întins pe o perioadă de patru ani.

A fost amenajată cu mobilier sculptat manual, rafturile şi unghere încastrate în perete, ferestrele arcuite şi o scară absolut demenţială, casa de chirpici devenind astfel o realizare artistică divină.

Canapeaua e realizată din chirpici, iar dedesubt se află un mic depozit de lemne, chiar în apropierea sobei.

Bucătăria a fost proiectate cu multe rafturi şi unghere încastrate în pereţii de chirpici.

Soba este înconjurată de chirpici pentru conservarea căldurii.

O scară tradiţională absolut superbă.

Veranda dinspre nord.

(Imagini: Artisan Builders Collective)